SLAMNATI PELETI

Prodajamo tudi slamnate pelete, primerni tudi za zajce in ostale domače živali. Ustrezni za hrano ali nastil.

.

Več o ponudbi...

Peleti in proizvodnja

Kratek vodnik proizvodnje peletov iz lesne biomase.

peleti_kupcek

Vas zanima več...

Podroben opis procesa izdelave peletov

Proizvodnja peletov je energetsko zahtevna. Prva faza je drobljenje vhodnega materiala (sekancev), ki ga zdrobimo s kladivnimi mlini, ki porabijo precej energije, zato je potreben trifazni tok. Tako zdrobljeni material, ki ima okoli 50 % vlažnosti, kasneje posušimo v sušilnem sistemu na cca 10-12 % vlažnosti. Če lokacija nima na razpolago trifaznega toka, ga je moč proizvajati z generatorjem na diesel motor.
Lokacija peletne linije mora biti čim bližje izvoru surovine. Za nemoteno delo pa je potrebna mehanizacija kot so viličarji ali dvigala.
Drobljene biomase na manjše delce je pomembna faza priprave surovine za nadaljnji proces. Za drobljenje se uporabljajo kladivnimi mlini ali pa drobilci. Ker drobilci ne zdrobijo materiala na idealno velikost, jih navadno dodatno drobimo s kladivnimi mlini, ki delujejo med 3000 do 8000 obrati na minuto. Z različnimi siti pa uravnamo potrebno velikost za nadaljnjo predelavo.

Surovina iz katere delamo pelete je lahko iz različnih virov, zato je poznavanje vpliva vhodnega material na kvaliteto peletov zelo pomembna. Različni material imajo lahko drugačno toplotno vrednost in delež pepela v ostankih gorenja. To pa pomeni, da je postopek priprave peletov odvisen od vhodne surovine, če želimo izdelati kvalitetne pelete, kjer je najpomembnejša gostota vhodnega materiala. Vhodni material je poleg gozdne biomase lahko sestavljen iz različni trav, slame ali drugih kmetijskih ostankov. Zato je njihovo pripravo in način peletiranje potrebno prilagoditi vhodni surovini.

Peletna linija je navadno kombinirana s sušilnim sistemom (glej sušenje). V ciklonih se material separira in nato dovaja preko transporterja (polžastega ali tračnega) v sušilni sistem, ki mora zagotoviti sušino med 10 do 12%. Sušilci so lahko solarni, cevni, ki so ogrevani s toplim zrakom, kjer posušeni delci končajo v ciklonu. Za večje sisteme pa so primerne rotacijske peči, ki so zelo učinkovite. Ventilator potiska delce skozi peč, suhi končajo v ciklonu, vlažni ker so težji pa ostanejo v peči toliko časa, da se posušijo, nato jih zračen tok deponira v ciklonu. Vir toplote je lahko nafta, plin, najcenejša pa je uporaba biomase, ki jo uporabljamo za izdelavo peletov.

Velikost in vlažnost tako posušenega materiala je pomembna za izdelavo peletov, saj lahko pride do mašenja. Manjši so delci bolj kvalitetne pelete lahko izdelamo. Seveda pa je najcenejši postopek proizvodnje peletov, če lahko dobimo že posušeno surovino od drugih ponudnikov in na ta način odpade energetsko potraten del proizvodnje. Preden pričnemo s postopkom peletiranja je pomembno mešanje materialov različnih kvalitet za izdelavo dobrih peletov in dodajanje aditivov za boljšo vezavo in kvaliteto peletov (vlaženje, škrob, rastlinska olja, melasa, pogača oljne ogrščice, sončnic, buč ipd.). Kot vezivo je pomembna vsebnost lignina v osnovnem materialu.

Najpomembnejši del postopka je stiskanje peletov, kjer uporabljamo rotacijske ali ploščne mline.
Pri ploščnih mlinih se material dovaja na ploščo, ki ima luknjica premera 6 ali 8 mm. Valjar stiska material skozi luknjice in tako ustvarja pelete. Takšne vrste mlini so zelo razširjeni za manjša postrojenja. Bolj razširjen je rotacijski mlin, ki deluje na podoben način kot stroj za mletje mesa.

Stiskanje peletov in potreben pritisk, sta najpomembnejši del tehnologije proizvodnje peletov. V primeru, da je material presuh bo zamašil napravo, če pa ima premajhno gostoto se peleti ne bodo tvorili in bo nastalo veliko odpadnega materiala. V primeru pa da je material prevlažen se tvori visoka temperatura in velik del vlage izhlapi, pomeni pa tudi veliko obremenitev stroja in motorja.

Kvaliteta peletov in njihova trdnost je torej odvisna od mnogih faktorjev, ki jih je potrebno upoštevati v proizvodnji. Posebno drobljivi del je eden od indikatorjev kvalitete peletov. Drobir in prašni delci lahko škoduje pečem, ker jih zapečejo in je peči težko očistiti in vzdrževati.
Ko peleti zapustijo mlin za peletiranje so zelo vroči in vlažni zato jih je potrebno ohladiti. Hlajenje lahko poteka pri sobni temperaturi čas hlajenja pa reguliramo z dolžino transportnega traku in uporabo ventilatorjev. Ohlajeni peleti morajo biti čvrsti, gladki, pastelne barve in se morajo svetiti.
Lahko jih pakiramo v vreče za gospodinjsko rabo ali pa velike bale za večje porabnike.

Pri skladiščenju je pomembno, da so v suhem in zračnem prostoru.

Peleti so vedno bolj pomembne vir obnovljive energije. Potrebna pa so določena znanja v proizvodnji kvalitetnih peletov, pravilna izbira peči in vgrajevanje potrebne avtomatike za popolno izgorevanje. Zato so potrebne formalne in neformalne oblike izobraževanja, vzpodbujanja raziskovalnega in strokovnega dela, širitvijo domačega znanja, da bi zagotovili trajnostno rabo gozdne in kmetijske biomase, vključno s prenosom novih tehnologij s področja biogoriv naslednjih generacij, ki bodo še efektivnejše izkoriščale produkte fotosinteze, to je sonca, rastlin, vode in hranil iz zemlje.

Peleti na zalogi

Peleti IGLAVCI smreka, jelka, pinja – BREZ LUBJA (A1 kvaliteta):

  • 1 vreča (15 kg) 4,0 €
  • 1 tona 245 € (cena velja ob nakupu cele palete)

Vse cene vključujejo DDV  

Kupi zdaj!

Vprašanja in odgovori

  • Gospo Marjeto iz Kamniške Bistrice zanima zakaj se ji je zamašila sobna peč na pelete.
    Strokovnjak odgovarja: Za sobne peči, kamine in kaminske vložke na pelete priporočamo uporabo bukovih pelet, ker ne vsebujejo smol in je možnost mašenja dozirnega sistema manjša. Zaradi vsebnosti smol se namreč peleti radi zlepijo skupaj.  
  • Marko iz Mengša sprašuje: "V hiši se trenutno ogrevamo na kurilno olje, v lanskem letu smo porabili za cca. 1400 litrov olja (cca. 1400€) za kurilno sezono. Kakšen bi bil strošek, če vzamemo peč na pelete?
    Strokovnjak odgovarja: Ocenjujemo, da bi s kurjenjem na pelete porabili cca. 3 tone pelet, kar znese cca. 720 €. Nekaj modelov "peč"-i na pelete najdete na naši internet strani, sicer pa vam nudimo tudi ogled in svetovanje na objektu.

     

Peleti rifuza - raztreseni

Peleti refuza oz. raztreseni peleti, minimalna količina 24 ton, cena po dogovoru!

  Vprašaj!

Pokličite 059 253 061 ali 040 34 34 30.

Monterji in serviserji pozor

V podjetju Biogen iščemo monterje oz. serviserje za montažo gorilnikov lastne proizvodnje na področju cele Slovenije. Pokličite nas na 059 253 061 ali 040 34 34 30.

Nahajate se: Domov Postopek Strokoven opis

Perspektiva

Slovenija spada med najbolj gozdnate dežele EU!